Köpa en Welsh

Håkanssons Welshar

Köpa en Welsh?

 

Alla "svar" på denna sida är högst personliga tankar tillhörande Torbjörn Håkansson

 

Skall jag köpa en Welsh Springer Spaniel?

 

Står inför den frågan är det vissa saker du bör tänka på! Här nedan har jag försökt samla de tankar jag hade när jag skaffade min år 2000. Sedan har jag även lagt till ytterligare frågeställningar som jag anser man bör tänka på, men aldrig gjorde.

 

Är det verkligen en ras för mig?

 

Prata gärna med flera Welshägare om hur de upplever sin hund, det skilljer ju mellan individer, och ställ dig frågan; vill jag ha en hund med den här mentaliteten. Känner du ingen som har en Welsh? Ja då skall jag försöka beskriva welshen utifrån min egen erfarenhet.

 

Welshen är en ytterst tillgiven hund som kräver mycket med motion då den är en arbetande hund. Denna gillar att arbeta med huvudet, d.v.s. lösa små problem, spåra eller söka upp saker som man lagt ut eller för den delen spåra upp djur. Den är smidig och spänstig och passar bra till den som gillar agility. Welshen har även lätt för att lära sig, ja även lydnad. Men lydnaden kan ta tid då welshen är envis och kan ibland bestämma sig för att göra vad den vill.

 

Var skall jag köpa hunden?

 

Att hitta en kennel där man kan köpa sin lilla valp är inte alltid det lättaste. Döm aldrig en kennel efter vad du hör andra säga om den, uppfattningar om uppfödare och kennlar är ytterst personliga, en uppfödare som en person trivs med kan en annan person vantrivas med. Därför är det viktigt att du själv är nöjd med den kennel och uppfödare du väljer att köpa hunden av. Har ni en bra kommunikation och trivs med varandra så är det en ytterst stor tillgång i framtiden. Det är ju ytterst troligt att det är just uppfödaren som är den i din bekantskapskrets som kan mest om Welshen om du skulle behöva hjälp någon gång. Ring gärna runt eller besök ett flertal kennlar innan du bestämmer dig. För att få tips om vilka kennlar som har kullar på gång så kan du titta på WSSKs hemsida där det finns en valpförmedling, här står också de regler som WSSK ställer på uppfödaren.

 

Vilka regler gäller när jag skall köpa valpen?

 

Om valpen har blivit registrerad hos SKK så finns det förtryckta kontrakt från SKK, dessa innehåller allt som behövs vid köp av en valp. För utförligare information bör ni läsa på SKKs hemsida om köp av hund.