Historia

Håkanssons Welshar

Welshens historia

 

i Sverige och dess hemland

 

Welsh Springer Spaniels eller Targfi Cymraeg som den heter på Walesiska hävdas ibland vara den äldsta spanieln i grupp 8 (stötande och apporterande fågelhundar). Det finns källor som påtalar spaniels med en karakteristisk röd-vit teckning redan så tidigt som på 1300 talet, om detta är welshen eller någon annan spaniel vet vi dock ej. Det finns även flertalet målningar från både 166 och 1800 talet med röd-vita hundar som har karakteristiska drag som påminner om vår welsh av idag.

 

Rasuppdelningen inom spaniel skedde dock inte förren i början av 1900-talet. Det var således först 1902 som rasen Welsh Springer Spaniel godkändes som ras av de engelska kennelklubben. Den hund som räknas som Welshens Stamfar är Corrin. Här kan även nämnas att innan Corin mänstrades in som en Welsh Springer så var han först stambokförd som en Welsh Cocker.

 

61(1963) år efter det att welshen fått rasstatus kom de första till Sverige. Det var Marianne Ahrenbeck/Hermlin (Kennel Mustela) som importerade hanedn Gay Boy of Tregwillym och tiken NUCh DUCh Linkhill Five to One. Det var också dessa två som var föräldrar till Sveriges första welshkull om 4 valpar 1965. En av hanarna(Mustela F Titulus) blev faktiskt Norges första welsh. Efter den första importen 1963 etablerades rasen relativt snabbt och idag 2003 så registreras det ca 250 nya welshar om åreti Sverige.

 

(Materialet till denna sida är hämtat från WSSKs rasbok från 1990, The World of Dogs Welsh Springer Spaniel (Anne Walton) samt artiklen Welshens historia i WelshNytt nr 2, 2002. Både böckerna och WelshNytt går att köpa av WSSK om man vill meta mer om rasen, då detta är endast en kort sammanfattning.)