Jakthunden

Håkanssons Welshar

Jakt med Welshen

 

Welsh Springer Spanieln är en stötande fågelhund vilket betyder att den jobber inom ca: 25 meter från föraren och skall sätta sig då den stött upp djur. Den skall även klara av att apportera skjutet vilt. Tyvärr är det nog så att welshen inte används så mycket till denna typen av jakt men intresset ökar, för den är nämligen ingen dålig jakthund och får jag säga det själv så är den i ett något behändigare format än andra jakthundar med samma uppgift. Det finns också de som använder sin Welsh som kortdrivare, det vill säga att hunden driver på vilt i ca 2-3 minuter och tar därefter upp ett nytt spår. För att kunna utnyttja welshens egenskaper i "normal spaniel jakt" krävs det diciplin/lydnad då hunden under inga förhållanden får förfölja viltet. Denna skall man bygga på tidigt och för den oerfarne så kan jag rekommendera Sten Christofferssons bok "Fågelhundar Dressyr och vilt" som handlar om jaktdressyr och jakt.

 

För den som inte har egna jaktmarker men som ändå vill jobba med sin hund till det de en gång har avlats fram till finns det jaktprov samt workingtest. Jaktprov är vad det låter som, man provar hunden i praktisk jakt. Vid ett workingtest skjuter man inte vilt utan använder "dummies" (apporter) i stället. Dummies används också vid Nybörjarprov B, vilket är det jaktprov som kräver minst av förare och hund

 

Har du Welsh och är intresserad av att träna och gå kurs med din hund så hör av dig till WSSK:s jaktansvarige eller din lokala SSRK avdelning. Då kan du säkert få tips om vart du kan vända dig för mer information. Bor du i Skåne kan du givetvis även ringa oss.

 

 

Torbjörn Håkansson, Gårdstånga